Emisiunile de timbre legionare

– realizate in tara: 1940-1941-  

Horia Sima in Era Libertatii – Statul National Legionar volumul I 

„Traian Popescu, sef de cuib din familia „Mihai Viteazul”, era Vice-Presedintele Asociatiei Filatelice din România. El însusi filatelist pasionat, a fost primul care a vorbit superiorilor lui din familia „Mihai Viteazul” de o emisiune de timbre care sa comemoreze existenta Statului National-Legionar. Sefii lui ierarhici, inginerul Stancescu si Vica Negulescu, au fost entuziasmati de idee si s-au alaturat initiativei lui. Odata având asentimentul familiei lui, Traian Popescu s-a adresat „Ajutorului Legionar”, pentru a-i cere patronajul. Ilie Gârneata, seful acestei organizatii, a fost bucuros de aceasta initiativa si a delegat pe avocatul Nicolae Chisalicescu ca sa-l ajute la facerea demersurilor oficiale necesare pentru obtinerea autorizatiei.

Pe la începutul lui Octombrie, prin Nicolae Chisalicescu, Traian Popescu a ajuns la mine, la Presedintie. Mi-a explicat proiectul si i-am dat aprobarea. Dar cum rezolutia finala era de resortul Conducatorul Statului, i-am telefonat Generalului, rugându-l sa primeasca delegatia legionara. Generalul Antonescu a fost cucerit de idee. Le-a spus: „Bravo, baieti, asa se lucreaza”. Generalul a telefonat personal Colonelului Teodorescu, Directorul Postelor, spunându-i sa astepte la birou pe cei doi delegati si i-a dat ordin sa aprobe emisiunile de timbre propuse de miscare. Cum era într-o Sâmbata, trecut de amiaza, Generalul le-a pus la dispozitia lui Chisalicescu si Traian Popescu o masina a Presedintiei, pentru a ajunge cât mai repede la Palatul Postelor.

În sondajele anterioare, facute de anumiti legionari în legatura cu emisiunea acestor timbre, Colonelul nu s-a aratat prea binevoitor, dar, dupa convorbirea telefonica cu Generalul, n-a avut încotro si a dat ordin Fabricii de Timbre sa puna în lucrare fara întârziere proiectele de emisiune prezentate de miscarea legionara. Cliseele au fost executate cu o arta desavârsita de expertul Fabricii de Timbre, gravorul Serban Zainea.  

Primul timbru legionar a aparut la 8 Noiembrie si a fost închinat serbarilor de la Iasi. Avea efigia Capitanului, iar dedesubt fraza testamentara a lui Ion Mota „Sa faci, Capitane, o tara ca soarele sfânt de pe cer”. În partea dreapta, erau datele aniversare, 8 Noiembrie 1927-1940, iar sus gardul de fier. Timbrul avea o valoare postala de 7 lei, plus o suprataxa de 30 de lei pentru „Ajutorul Legionar”. Emisiunea era cea obisnuita când se comemora un eveniment de catre posta, de 100.000 bucati. Timbrul s-a pus în circulatie la Iasi, în ziua serbarii de 8 Noiembrie. Pe stampila postei aplicata timbrelor cumparate în acea zi figura inscriptia „Iasiul oras al Miscarii Legionare”.

Sa faci, Capitane, o tara ca soarele sfânt de pe cer - 8 noiembrie 1940

Al doilea timbru era destinat postei aeriene si a iesit în 30 Noiembrie, comemorând ziua în care osemintele Capitanului au fost depuse la „Casa Verde”. Avea tot chipul Capitanului, dar, în locul cuvintelor lui Mota, avea de jur-împrejur cunoscuta lui declaratie de politica externa. „În 48 de ore dupa biruinta vom fi alaturi de Axa Roma-Berlin”.

Traian Popescu si ceilalti initiatori au vrut sa sublinieze cu aceasta inscriptie faptul ca Alianta cu Puterile Axei fusese preconizata de Corneliu Codreanu. Generalul Antonescu tocmai se întorsese de la Berlin, unde semnase Pactul Tripartit. Timbrul avea o valoare postala de 20 de lei, plus 5 pentru „Ajutorul Legionar”. Emisiunea, cea obisnuita, de 100.000 serii. Aceasta emisiune s-a pus în vânzare la Alba Iulia, cu prilejul serbarii de 1 Decembrie. La posta se aplica o stampila speciala, în care se mentiona orasul si ziua serbarii.

În 48 de ore dupa biruinta vom fi alaturi de Axa Roma-Berlin - 30 Noiembrie 1940

A treia emisiune a fost închinata memoriei lui Mota si Marin, cu prilejul comemorarii lor la 13 Ianuarie 1941. S-au imprimat doua timbre separate, unul cu efigia lui Mota, iar celalalt cu a lui Marin. Valorile difereau: primul era de 15+15, iar al doilea de 7+7. Pe ambele timbre, în stânga, aparea icoana Arhanghelului Mihail, minunat realizata, iar în dreapta, pe margine ziua si locul marelui sacrificiu, în 13 Ianuarie 1937.

Mota-Marin - 13 Ianuarie 1941

Mota-Marin - 13 Ianuarie 1941

În afara de aceste timbre individuale, s-a mai imprimat si un bloc filatelic, în care cei doi eroi figurau împreuna. Blocul filatelic avea deasupra doua ramuri de lauri, încoronând imaginile lui Mota si Marin. Mai jos se distingeau monograma si gardul de fier. Sub chipul lor, cele doua date aniversare, 13 Ianuarie 1937-13 Ianuarie 1941. Valoarea blocului filatelic era de 300 de lei. În timp ce din timbrele individuale s-a tras emisiunea normala de 100.000 de bucati, din blocul filatelic nu s-au imprimat decât 20.000.

Colita Mota-Marin - 13 Ianuarie 1941

Din emisiunile de timbre legionare, conform conventiilor postale internationale, s-au trimis o mie de serii din fiecare Biroului Uniunii Postale de la Geneva. Aceasta institutie le repartiza apoi tuturor Statelor-membre si le imprima si în buletinul ce-l publica. În modul acesta emisiunile legionare au fost cunoscute în întreaga lume, iar cataloagele internationale le-au reprodus pe baza indicatiilor oficiale de la Geneva.” 

Ajutorul Legionar 

In afara emisiunilor filatelice mentionate mai sus, au mai circulat trei timbre (fata valoare filatelica) scoase in 1940 de cuibul Luchian al carui sef era Traian Popescu. Timbrele au reprezentat contribuita cuibului Luchian la Ajutorul legionar. Din cele trei timbre, doua aveau ca efigie chipul Capitanului (unul pe fond verde, celalalt pe fond maro) iar unul avea ca efigie emblema Ajutorului legionar. Valoarea lor era de 5 lei (cele cu Capitanul) si de 1 leu (cel cu emblema). Nu cunoastem tirajul in care au fost emise respectivele timbre.

Ajutorul legionar - 1940

Ajutorul legionar - 1940

Ajutorul legionar - 1940

Carnet Ajutorul legionar - Bucuresti 1940

Carnet Ajutorul legionar - Bucuresti 1940

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s