1858-1959 

CENTENARUL UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE 

MOLDOVA SI VALAHIA 

sub sceptrul principelui Alexandru Ioan Cuza 

la 24 ianuarie 1859 

MADRID 

1959

 O SUTĂ DE ANI DE LA UNIREA MOLDOVEI CU MUNTENIA

La 24 ianuarie 1959 s-au implinit 100 de ani de la aparitia statului roman in istoria Europei, prin unirea vechilor principate Moldova si Tara Romaneasca, sub sceptrul principelui Alexandru Ioan Cuza.

Lupta de secole pentru apararea Europei, de la invaziile barbare pana la slavi, a fost recunoscuta atunci de puterile Europei care dandu-si seama de pericolul in crestere reprezentat de imperialismul moscovit, au sprijinit formarea statului roman, ca aparare naturala si vie la granita Europei de Est.

Si nu s-au inselat. In 1919, Romania a salvat centrul Europei de dominatia comunista, alimentand prin consecinte sociale izbucnirea primului razboi mondial.

La Yalta, in 1944, oamenii politici care reprezentau aceleasi puteri, au fost lipsiti de consideratie fata de actul de dreptate savarsit de Romania si tradandu-si propriile interese, au daruit-o impreuna cu celelalte tari din estul Europei, Rusiei sovietice care le-a transformat fara sa piarda prea mult timp intr-un varf de lance pregatit sa atace lumea libera.

Astazi, la centenarul crearii statului modern Romania, romanii exilati cer dreptate si libertate pentru poporul lor. Lumea libera care saluta libertatea in orice colt al lumii s-ar gasi, din Africa pana-n Asia, nu poate permite ca in acelasi legan al civilizatiei, tari cu traditie milenara sa ramana in cea mai inumana robie. 

Comunitatea Romanilor din Spania

O SUTĂ DE ANI DE LA UNIREA MOLDOVEI CU MUNTENIA 

O SUTĂ DE ANI DE LA UNIREA MOLDOVEI CU MUNTENIA

O SUTĂ DE ANI DE LA UNIREA MOLDOVEI CU MUNTENIA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s