Ziua de Cluj 

Timbre din exil 

Peste 50 de emisiuni filatelice din perioada anilor ’50 şi ’60 sunt expuse, începând de azi, la Librăria Diverta. „Vignetele, timbrele, colitele, carnetele sau plicurile aparţin exilului politic şi au constituit un mijloc de luptă împotriva comunismului inedit şi extrem de eficient”, a declarat organizatorul expoziţiei, jurnalistul Ionuţ Băiaş. Potrivit acestuia, emisiunile au apărut între anii 1954 şi 1969, datorită lui Traian Popescu, fost vicepreşedinte al Societăţii Filatelice Române. „Timbrele au circulat în lumea întreagă, fiind aplicate pe plicuri pe lângă francatura oficială, iar Securitatea nu putea interveni”, a adăugat Ionuţ Băiaş. Expoziţia este deschisă până pe 21 martie. T.P.

 

 
 

 

CityNews 

Expozitie de timbre anticomuniste la Polul Cultural

CULTURA | Mar 7, 2008 18:12:22

 O expozitie de timbre anticomuniste si legionare a fost deschisa astazi de organizatie legionara „Prezent”, infiintata in 2006.
Expozitia este inedita, timbrele apartinand exilului politic al diferitelor tari din Europa. Aceste timbre au un caracter pronuntat anticomunist, iar unele dintre timbre sunt scoase in memoria legionarilor Mota si Marin, cazuti in razboiul civil din Spania. Expozitia de fata prezinta vignete, timbre, colite, carnete, plicuri.
Din 1954 pana in 1969, Traian Popescu a colectat 54 de emisiuni filatelice ale „Romanilor Liberi”, denumire sub care se gaseste tot exilul anticomunist roman. Circulatia lor a starnit furia Securitatii, pusa in imposibilitatea de a reactiona in fata unui astfel de mijloc de informare asupra starii de fapt din Romania.

citynews.ro va prezinta o galerie foto cu aceste timbre si tiparituri expuse.
AICI: http://www.citynews.ro/all_galery.php?aid=5138&pid=14300
Tiberiu Farcas

 

Faclia, Mar 7, 2008 

 

 

 

Asociatia PREZENT! / Va invita la vernisajul expozitiei filatelice:

„Exilul romanesc si lupta anticomunista” 

Vineri, 7 martie 2008, ora 15, la Polul Cultural Clujean – Libraria Universitatii,
Piata Unirii nr. 1
Emisiunile filatelice ale exilului politic al diferitelor tari din Europa au constituit un mijloc de lupta impotriva comunismului inedit si extrem de eficient.Din 1954 pina in 1969, prin stradania lui Traian Popescu, au aparut 54 de emisiuni filatelice (vignete, timbre, colite, carnete, plicuri) ale „Romanilor liberi” – denumire generica a exilului romanesc anticomunist.Timbrele au circulat in lumea intreaga, fiind aplicate pe plicuri pe linga francatura oficiala. Acest fapt a stirnit furia Securitatii, care se vedea pusa in imposibilitatea de a reactiona in fata unui asemenea mijloc de propaganda si informare asupra starii de fapt din Romania.Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 7-21 martie 2008.  

 

 
 

 

Informatia de Cluj

Filatelie anticomunistă expusă la Polul Cultural

 Eveniment La Polul Cultural Clujean va fi vernisată, vineri, de la ora 15, expoziţia de filatelie „Exilul românesc şi lupta anticomunistă”. Expoziţia este organizată de Asociaţia Prezent şi doreşte să dezvăluie publicului specimene de timbru din perioda interbelică, având imprimată o tematică anticomunistă, respectiv antisovietică, dar şi emisiuni filatelice de după cel de al doilea război mondial, emise în occident, dar şi de după 1989, în care erau evocate pericolul comunist, respectiv cel sovietic pentru Europa. Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 7 – 21 martie. de Daniel Sîrbu 2008-03-06 

 

 

 
 

 

 

 

 

Reclame